...gorilla og pygmæer...


Henrik Schumacher
2018
3

Hvis man vil se vilde gorilla på den nemme og billige måde, så tag til Dzanga-Sangha nationalparken i det sydvestligste hjørne af den Centralafrikanske Republik. Området er det sikreste i hele landet. Konflikten, der har plaget landet i flere år befinder sig længer nordpå og østpå.
Den eneste ulempe er den besværlige og lange vej dertil, regn med minimum 4-5 dage rejsetid hver vej fra Douala eller Yaoundé i Cameroun, hvis man er heldig plus at det ikke er regntid.
Bil med chauffør koster kassen og tager lidt af de mange oplevelser på de afrikanske landeveje.
Visa kan man få til lidt under halv pris ved ankomst i Bomandjoukou (350kr) og ellers i Camerouns hovedstad Yaoundé indenfor 24 timer mod et ekspressgebyr (780kr).
Det er top professionel organiseret vha bl.a. WWF og man har det næsten helt for sig selv pga konflikten.
Det er en fantastisk oplevelse og sikkert et godt alternativ til gorilla trekking i Uganda og Rwanda, hvor de har ventelister og priserne ligger væsentlig højere end her.
En time gorilla trek koster her 300€ + 30€ entré til parken og plus bil (75€ for en halv dag med plads til 4 gæster).
Vi skulle kun gå 20 min gennem regnskoven før vi mødte Mr. Silverback og hans familie og de tillader max tre turister om formiddagen og tre om eftermiddagen...da findes to gorilla grupper i området (den ene har små tvillinger), så det bliver max genert af 12 turister om dagen.
Der findes tre forskellige overnatningsmulighed i Bayanga. Det dyreste er den Sydafrikansk ejet Sangha-Lodge, det koster 200€/nat inkl mad og aftens 5-7 retters menu.
Doli-Lodge er der, hvor jeg boede. Jeg fik 25% rabat fordi jeg fortalte dem at jeg var tour operator på udkig efter nye rejsemål. Det er ikke altid dette trick lykkes, men her var jeg heldig og fik endda en særbehandling ;-)
Et værelse koster ca. 225kr med fælles bad og ca. 500kr for en bungalow med terrasse. Aftensmad koster 55-80kr og der er stort set ingen valgmuligheder, men maden er super lækker. En stor kold øl koster 22kr og morgenmad med pålæg 50kr. Forvent ingen luksus...det er langt ude på landet og meget langt til indkøbsmuligheder.
Den sidste option er for hardcore-lowbudget rejsende. 60kr/nat på det lokale bollehotel, dog uden bollepartner :-)

På jagt med pygmæer.
Jeg fravalgte en tur til skovelefanterne og tog istedet på jagt med skovmenneskerne, som også bliver kaldt Baaka eller Pygmæer.
Baaka bliver ikke højere end max 150cm, i nogen områder kun max 143cm. De lever af skoven, mest i skoven og kender den bedre end alle andre.
Jeg fik forklaret de forskellige træer, planter, buske og deres funktion, bl.a. deres medicinske anvendelse, spiselige nøddearter, urter og krydderier...
Derefter blev fangnettet sat op og Baaka løb rundt i skoven for at jage små antiloper ud af deres gemmesteder. De lykkes at fange en antilop, men den smuttede gennem et hul i nettet, så balladen var stor, da de fandt ud af hvis skyld de var.
De var en fantastisk oplevelse at se deres teamwork og ikke mindst hvordan de kommunikerer med hinanden uden at jeg forstod et dyt...og det havde været endnu mere fantastisk hvis ikke man bliver plaget/angrebet af myre, myg og fluer.
Baaka er nogen helt vidunderlig mennesker, som nærmest konstant synger, danser og klapper (jeg kunne høre dem om aften fra min hytte)...de skaber en positiv stemning, så jeg sidder langt væk fra skoven med et kæmpe smil bare ved tanken af det jeg måtte opleve.
Desværre er de truet af store træfirmaer, som tjener kassen på at rydde deres skov/hjem. Regeringen behandler dem som deres børn eller 2.klasse mennesker og i den Centralafrikanske Republik blev de efter sigende først anerkendt som mennesker engang i 70’er...fuldstændig absurd, hvis man tænker på at Baaka og Bushmen angiveligt var de første mennesker i Afrika.