...gæstfri, sikker og næsten turistfri...


Henrik Schumacher
2018
3

...en billig billet og et hurtigt visa, så var beslutningen taget. Med Flydubai fra Dubai til Hargeysa retur for 1250kr og et visa for 30£ + 10 minutters ventetid på Somalilands visakontor i London www.somaliland-mission.com Jeg valgte kun at opholde mig i Hargeysa i alle tre dage. Udflugter til fx huletegninger i Las Geel koster ca. 250$ inkl. permission og SPU, Special Protection Units, så man ikke bliver kidnappet.
Somalier her var utrolig gæstfri, meget interesseret og der blev passet godt på mig, når jeg gik rundt på forskellige markeder eller på gaden.
Der ligger et fantastisk ’livestock’ marked (Sayladah) et par km fra centrum med kameler og geder. Jeg var den eneste rejsende og måtte hilse og snakke med utallige mænd og børn. Husk at spørge om du må tage billeder af dem, ikke alle er interesseret og nogen går fra stort smil til sur grimasse, så snart du hiver kameraet frem, meget underligt. Markedet er åbent fra kl. 06-15, men kom om morgen, hvor der er flest folk. Udover et MIG-monument, et lille museum og det lokale marked midt i byen, så har Hargeysa ikke meget at byde på...altså lige bortset fra de flinke Somalier, som ikke ser mange turister i deres by, så vær klar til masser af smaltalk og invitationer uden at det går ud på at sælge noget.
Jeg boede ganske fint og billigt på www.maamuushotelhargeisa.com , single room med morgenmad for 20$. Hotellet er meget rent, har hurtigt wifi, armed guard og ligger 1,5km fra centrum. Shorts og kortærmede kan ikke anbefales, de er lige en tand for konservativ til den slags og alkohol sælges ikke. Alle skal betale 10$ ’ankomstskat’ i lufthavnen (førhen 60$), men til gengæld har de afskaffet ’afgangsskatten’ og tvangsveksling i lufthavnen. Taxa til centrum koster 25$, fixprice, omvendt 10-15$ og kursen for 1$ er 10.000SOS (husk en plastikpose, hvis du veksler mere end 30$ ;-). Alternativ, så kom med masser af små $-sedler, så slipper du for bunker af lokale penge. God tur.