Jesper Grønkjær

Jesper Grønkjærs billede

Har i knap 25 år levet som professionelle tryllekunstnere, hvor igennem jeg rejser rundt i det meste af verden. Er desuden skuespiller, freelance journalist, foredragsholder, instruktør på guideskole i Spanien, forfatter m.m.

I skolen var jeg den "skæve og ugidelige" i forhold til de andre og endte med Bjerringbro Gymnasiums laveste studentereksamen. Efter endt skolegang besluttede jeg mig for at leve fuldtidsprofessionelt af underholdning. I skoletiden havde jeg forgæves forsøgt at "gemme mig, følge strømmen og være som de andre", hvorimod jeg som entertainer kunne slippe dette og i stedet lade min "skævhed" være en fordel.

Som 22-årig blev jeg inviteret til Grønland for at vise mit show. Jeg var en ung knægt, der pludselig fik et regulært kulturchok. Jeg så en anden kultur, natur, humor, mentalitet….-ja, et andet menneskesyn. Og jeg var dybt betaget af, at ting kunne være anderledes end hjemme i det trygge Midtjylland.

Hermed var min rejselyst grundlagt og har siden da ført mig på mange rejser og ekspeditioner. Jeg forsøger at have hele verden som min scene, når jeg med tryllekufferten som rejsemakker drager på eventyr. Det er med min underholdning blevet til rejser og optræden i det meste af Sydeuropa, på AIDS-hospitaler i Uganda, fængsler i Kenya, hos massaikrigere i Tanzania, på tømmerflåde ned af Amazonfloden for at komme ud og optræde hos flodindianerne i Sydamerika, fremmarch i Andesbjergene.

Igennem flere uger begav jeg mig af sted igennem verdens største jungler, hvor min kammerat og jeg kæmpede os igennem regnskov, sump og over høje bjerge. Vi ville ud til de sidste rester af nulevende kannibaler på Ny Guinea i Sydøstasien. For at vise at smilet er den korteste afstand imellem alverdens mennesker.

Visse steder er en hvid mand magi nok i sig selv, og de indfødte løber enten skrigende væk over dansk trylleri, mens jeg andre steder blev optaget som medicinmand i inderkredsen hos stammens høvding.

Som kontrast til at optræde hos befolkningsgrupper, der for nogle mennesker kan fremstå som primitive, er jeg netop kommet hjem fra turné i USA og Caribien, hvor min makker og jeg først optrådte som drag queens på natklubber i New York, for dernæst at skifte denne feminine forestilling ud med et show som cowboys i Texas, hvor vi optrådte på saloons. Efterfølgende blev vi infiltrerede hos narkoprostituerede i Caribien, hos hvem vi optrådte under devisen, at vi ikke kom for at sprede ben, men for at sprede smil!

Det er også blevet til turné i Mellemøsten - hos oliesheiker i De Forenede Arabiske Emirater og efterfølgende rejser og shows hos beduiner i Omans stegende ørken. Også hos kronragede munke i tibetanske klostre i Himalaya er det blevet til trylleshows, ligesom det har været vist til ligbrænding i Nepal osv. osv.

For kort tid siden havde jeg premiere på min tv-dokumentar, hvor jeg forsøger at finde smil i verdens farligste kvarter "Dødens Avenue" i Mellemamerika. Rejsen er også udgivet som bog "Smil på Dødens Avenue", hvor jeg bl.a. interviewer bandemedlemmer, politi, politikere, misbrugte børn, samt den kvindelige massemorder "Hun-djævelen", der menes at have begået 400 mord. Hun fortæller om sit liv og opvækst, og giver dermed et unikt billede af, hvordan et ondt menneske skabes. Men der er twist i hendes beretning, så hun nu lever et regelret liv med omsorg for andre..!

Historien viser at man kan undertrykke mennesker. Men kan man undertrykke smilet? For at undersøge dette, rejste jeg tidligere i år til Nordkorea, for at se hvordan befolkningen (og myndighederne) der reagerer, når en dansk tryllekunstner, kommer forbi med en kuffert fuld af smileskabende ting!

Efter at have læst vedtægterne til optagelse i DBK, føler jeg mig måske stadig lidt "skæv". For mig er det ikke så vigtigt med breddegrader, højeste punkter, antal gange på den anden side af Ækvator osv. For mig handler det om, at jeg er i den enestående situation, at mit arbejde åbner en masse døre, og at der altid følger smil og glæde med begge veje. At jeg med andre ord ikke blot rejser for at FÅ oplevelser, men i lige så høj grad for at GIVE oplevelser… Derved bliver man i mine øjne mere end blot en almindelig turist. Dermed også sagt, at når jeg f.eks. klatrer i Andesbjergene, så er det ikke vigtigt om det er 4500 meter over havet, eller 5500 moh.

Tilsvarende "jagter" jeg ikke at besøge så mange lande som muligt. Jeg beriges i stedet ved mødet med forskellige mennesker, frem for at tænke over, hvor grænserne skiller dem!

Foruden at være medlem i "De Berejstes Klub" er jeg optaget i "Eventyrernes Klub".

Mine rejser ud i verden bruger jeg i foredrag, artikler, bøger, tv osv. Udvalgte historier fra sidste rejse kan ses på www.smiling.dk, mens mit arbejde skildres på www.tryllestav.dk.


www.tryllestav.dk omhandler mit virke som tryllekunstner, men beskriver også mine rejseforedrag, hvorfor der er fotos og tv-klip fra diverse ekspeditioner kloden rundt. www.smiling.dk er en uddybende side omkring mine ekspeditioner.

Rejsestatistik

6
39
4
65N
Grønland
12S
Tanzania
3

Globen Artikler

Smil på Dødens Avenue l l l 2014 jun
Smil på Dødens Avenue Tekst & FOTOS: Jesper Grønkjær Stemningsbillede fra Tegulcigalpa Min rejsemakker, Thomas VovemoD, der er professionel vanebryder for store danske virksomheder, og jeg selv, der er...
Smil i den arabiske verden l l l 2012 mar
I 15 år har tryllekunstneren Jesper Grønkjær optrådt over det meste af verden. Og hver gang er konceptet det samme: Han ønsker at optræde gratis for at vise, at det er mere berigende, når man på sine rejser forsøger at give...
Udnævnt til medicinmand hos masai-krigerne i Afrika l l l 2010 jun
  Show på en skole. Tryllekunstneren står iført sin sølvjakke i palmernes skygge, mens børnene nysgerrigt kigger med. En af de bedste røverhistorier fra mit rejsende liv, var da jeg hos masai-krigerne i Tanzania...
Blandt kommunister og gadeludere l l l 2008 mar
Tryllekunstneren Jesper Grønkjær har gjort det til sin vane at rejse verden rundt og optræde hos de intetanende lokale. Med sin rejsemakker Thomas optrådte de sidste år på en turné, der bragte dem fra New York videre til...
Rullet af en mørk skønhed i Indonesien l l l 2008 mar
De prostituerede stod i kø for at lokke turisterne med sig Hver gang jeg står i en lufthavn, eller på en menneskefyldt plads, kan jeg på lang afstand genkende lommetyve, som står og spotter turisterne ud. Som...

Forum indlæg

Seneste landebesøg

Titel Beskrivelse Foto År Antal dage Land og territorie
Smuttur til Kina

Var en håndfuld dage i Kina før og efter en rejse ind i Nordkorea....

2017 7
Jagten på Smil i Nordkorea

Til dagligt arbejder jeg professionelt med underholdning og med at skabe smil. I 20 år har jeg...

2016 14
Finland 2013 5
Honduras 2013 18
Trylleshow i Sydkorea

Optrådte i 2012 på den store Verdensudstilling i Sydkorea, og lavede efterfølgende streetmagic...

2012 8
Mexico

Var på kort visit i Mexico i 2011.

2011 3
Postkort 2000 1

Foredrag

Share this