Heydorn

Heydorns billede

Rejselysten har jeg nok fået ind med modermælken: min bedstefar var i slutningen af det 19. århundrede som ung sned­ker på valsen i godt tre år, hvor han vandrede omkring i Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien. Min mor skaffede sig - trods bedstefars forbud - et pas straks hun blev myndig kort efter første verdenskrig og rejste med toget på egen hånd til inflationstidens Tyskland.

Som barn slugte jeg Holger Rosenbergs og senere Hakon Mielches rejsebeskrivelser i Familie Journalen, samtidig med at jeg cyklede land og rige rundt med mine forældre - vi havde ingen bil. Det var derfor naturligt, at min første udenlandsrejse i 1948 blev en cykeltur til Norge med en kammerat, dokumenteret af en række sort-hvide fotografier med min mors 6/9 kamera.

Under studiet på Polyteknisk Læreanstalt (DTH) opholdt jeg mig i 1952 som IAESTE student i England, hvor jeg benyttede lejligheden til at udforske landet ved at blaffe mig frem. Senere kom busture til de fleste europæiske lande med Konstantinopel som det fjerneste mål.

I 1958 rejste jeg sammen med min første kone med toget til Barcelona, hvor vi lejede en motorcykel og kørte Spanien rundt i en måneds tid; jeg havde i forvejen studeret spansk i nogle år, og vi klarede os udmærket for yderst beskedne daglige udgifter.

Min første rejse uden for Europa i 1961 foregik med toget til Venedig og med skib derfra til Alexandria i Egypten; mit formål med rejsen var at få set de store templer ved Abu Simbel, inden de blev oversvømmet af Nilens vande. Her mødte jeg skuespillerinden Mette von Kohl, med hvem jeg senere foretog en uforglemmelig rejse i en lejet folkevogn til Petra i Jordan.

Bryllupsrejsen i 1965 med min nuværende kone foregik med Queen Mary fra Southampton til New York og videre med fly til Californien, hvor vi blev boende godt et år. Vi havde medbragt en åben MG-B sportsvogn, som blev flittigt brugt til at se så meget som muligt af denne del af verden. Her grundlagdes min begejstring for de amerikanske nationalparker, som jeg aldrig siden har forsømt nogen lejlighed til at besøge.

Mit professionelle rejseliv begyndte på en måde først i 1979, da jeg blev udvalgt som deltager i kontraktforhandlinger i Kina vedrørende opførelse af en fabrik til fremstilling af silicium. Opholdet varede halvanden måned og var i enhver henseende yderst lærerigt. Efterfølgende forhandlinger i Japan førte til indgåelse af millionkontrakter, der medførte regelmæssige besøg i Japan hvert år helt frem til 1998. Omhyggelig planlægning af disse rejser muliggjorde i tidens løb besøg i de fleste sydøstasiatiske lande under ud- eller hjem­rejsen; højdepunktet blandt disse rejser var - trods akutte nyrestensanfald undervejs - nok turen i 1987 gennem Tibet i lejet jeep fra Lhasa til Zhangmu.

Internationale aktiviteter gennem EU, UN eller NATO har i årenes løb åbnet mulighed for at besøge lidt mindre lettilgængelige områder, så som Belem dalen i Irian Jaya, Atacamaørkenen i Chile og Gobiørkenen i Mongoliet. I år 2000 fik jeg desuden lejlighed til at besøge de radioaktivt forurenede områder på grænsen mellem Hviderusland og Rusland, hvor turister i almindelighed ikke er velset.

Som gammel militærnægter ønsker jeg principielt ikke at beære krigsførende lande eller lande med borgerkrig med et besøg… men i enkelte tilfælde har princippet måttet vige for nysgerrigheden: Således blev jeg formentlig den første bona fide turist i Bagdad efter Saddam Husseins fald i 2003 - og måske den første individuelle rejsende til Nordkorea i 2004.

Blandt mine meriter i klubsammenhæng kan anføres, at jeg var det første medlem, der besøgte Bhutan; herudover er det nok kun antallet af jordomrejser, der fortjener at nævnes. Som klubbens ældste medlem er det måske ikke særlig overraskende, at jeg siden årtusindskiftet har været blandt de 10 mest berejste klubmedlemmer både med hensyn til lande og til territorier.


Rejsestatistik

7
134
25
78N
Longyearbyen
65S
Booth Island, Ant.
5220
Tibet
13
20

Globen Artikler

Til hverdag og til fest l l l 2004 mar
Til hverdag og til fest Tekst og foto: Kaj Heydorn Ny Guinea er verdens næststørste ø – ingen i klubben kan vel være i tvivl om, hvilken der er den største – men var så sent som for 10.000 år siden landfast med...
Sightseeing i Liverpool Land l l l l 2001 jun
Sightseeing i Liverpool Land af Kaj Heydorn   Ittoqqortoormiit ligger ved udmundingen af verdens største fjordsystem Scoresby Sund. Kommunen omfatter 236 000 km2 med en befolkning på 500 personer og er et af de mindst...

Rejseberetninger

Heydorn l l Vejen til Nan Madol - Stillehavets Venedig
Vejen til Nan Madol - Stillehavets Venedig af Kaj Heydorn   De fleste drømmer nok om en ø i Stillehavet, hvor man kan slappe af i solen til palmernes sus - og måske dykke ned og opleve koralrevenes eventyrlige verden....

Forum indlæg

Seneste landebesøg

Titel Beskrivelse Foto År Antal dage Land og territorie
Bedre end sit rygte

Qatar – og hovedstaden Doha – har indtil for nylig været opfattet som et af verdens mest...

2017 2
Rejsen til Bangladesh

Efter nogle dage i Dhaka sejlede vi til Mongla og besøgte verdens største mangroveskov i...

2017 8
Rundtur i Algeriet

Kære berejste! Hilsen fra en rundtur i Algeriet - gennem Atlasbjergene til Saharaørkenen....

2016 14
Malta

Kære berejste

En hilsen fra mit sidste europæiske land, som trods sin beskedne størrelse...

2015 1
Sidste europæiske land

Malta blev mit sidste europæiske land - og jeg sendte da også et postkort derfra til Klubben;...

2015 7
Sidste blue miles vel anvendt

For mine sidste miles fra FlyingBlue fløj jeg med KLM via Amsterdam til Kigali; her besøgte jeg...

2015 4
Lang weekend i Europas nyeste land

Kosovo er et af de få lande, hvor USA er enormt populær: I hovedstaden Pristina har man både en...

2014 4
Share this