Ulla Andreasen

Ulla Andreasens billede

Jeg er født i 1948 og voksede op i Faxe Ladeplads. Uddannet kok fra Oskar Davidsen (Søpavillonen) i 1971. Har arbejdet som kok og faglærer indtil 1985. Siden da med administration og regnskab. Jeg er nu folkepensionist. Det er blevet til i alt 96 rejser på 60 år.
Rejsegenet har jeg arvet fra min mor. Min morfar var blikkenslager, han gik 3 år på valsen i Europa for 100 år siden og drømte om at rejse til Marquesasøerne. Den drøm har jeg nu opfyldt for ham. Min mor tog arbejde på Den Danske Restaurant i London i 1939, der gik 6 år før hun kunne komme hjem. Jeg fulgte traditionen. Med et nyerhvervet svendebrev tog jeg i 1971 toget til Japan, hvor jeg arbejde som kok i ½ år. Det var min mening at tage hyre som kok og sejle hjem, men uden søfartsbog gik det desværre ikke. I stedet sejlede jeg tilbage til Nakhodka og tog hjem med den Transsibiriske Jernbane. Allerede dengang var jeg en meget garvet rejsende, havde været i Israel på kibbutz i 1966 og rejst næsten overalt i Europa. Som ung med veninderne eller alene, som barn med min lillesøster og vores forældre. De var ikke velhavende, men arbejdede hårdt og prioriterede rejser sammen med os børn, frem for bil og materielle goder. Det var ikke almindeligt at rejse dengang og slet ikke med børn.
Min første rejse var en togrejse til Rom og Napoli med besøg på Capri i 1957. Jeg var da 8 år og siden har rejserne været en væsentlig del af mit liv. Da jeg var 10 år sejlede vi over Gibraltarstrædet til Marokko og et nyt kontinent, Afrika. Det var virkelig noget der rykkede i en lille pige. Siden har jeg besøgt Afrika 11 gange, heraf 5 gange syd for ækvator. Men det er især Østen der har draget. Jeg voksede jo op i solopgangen ved Østersøen og med Kiplings Mandalay, både i Mogens Wieths og Four Jacks version. I 2004 kom jeg langt om længe dertil, selvom det dengang ikke var politisk korrekt at besøge Burma. Jeg rejste alene og det var en helt eventyrlig oplevelse. Jeg har nu besøgt Fjernøsten 21 gange. Som voksen havde jeg igen fornøjelsen af at rejse sammen med mine forældre, bl.a. i 1982 hvor vi besøgte Cuba. Hvorefter vi rejste 4 uger rundt i Mexico med lokale busser. Boede bl.a. i Na Bolom. Ellers rejste jeg dengang mest med min samlever gennem 32 år. Efter hans død i 2003, har jeg været flere gange i Sydamerika og 6 gange i Polynesien, hvor jeg nu har besøgt alle 3 ”ben” i trekanten, samt 9 øer i Fransk Polynesien, Fiji og Samoa.
For mig er rejserne i høj grad en livslang uddannelse. Min horisont bliver i bogstavelig forstand udvidet. At opleve historiske steder, fremmede kulturer og naturen i al dens vælde og mangfoldighed, det er virkelig en gave og et privilegium, som jeg er meget taknemmelig for. Jeg forbereder rejserne godt og besøger gerne de samme steder flere gange, derfor er det kun blevet til 76 lande. Kvalitet og fordybelse går forud for kvantitet. Allerede som ganske ung måtte jeg erkende, at rejserne har en pris udover pengebeløbet. Jeg må efterlade lidt af mit hjerte, til gengæld får jeg så noget enestående med hjem.
Jeg bestræber mig på at studere de kulturer jeg besøger, så jeg på en måde får dem under huden. Sprog og andre færdigheder bliver tilegnet og holdt ved lige. Rejserne åbner også for nye forfatterskaber, samt kunst, arkitektur, gastronomi og musik m.m. fra hele verden. Selvfølgelig har jeg mødt mange af mine venner på rejser, danske så vel som udenlandske. På flere rejser har jeg haft mulighed for at bo hos venner eller familie, der giver en unik indfaldsvinkel til stedet.
Jeg er meget glad for dyr, især katte og har fået lov til at nusse flere af de store, som serval, puma, løve, tiger og adskillige geparder. Jeg har også en svaghed for historiske luksushoteller, har besøgt i alt 33 på 6 kontinenter, f.eks. har jeg boet 9 gange på The Oriental Hotel i Bangkok, sammenlagt i 55 nætter. Ellers er mine rejser ikke specielt luksuriøse, men vandreture med overnatning i telt har ikke fristet mig. Jeg rejser helst med bus eller tog. På den måde har krydset flere kontinenter. Det er også blevet til sejlture og flere krydstogter. Men fly benytter jeg nu mest, det spare megen tid, og den billigste måde at rejse langt på.
På trods af mine meget høje forventninger, har jeg aldrig været på en rejse, der ikke levede op til disse. Alle rejser er for mig enestående oplevelser. Inspirationen får jeg gennem læsning, foredrag og andres rejseeventyr. Landkort har jeg altid studeret flittigt. Navne på geografiske lokaliteter som Tierra del Fuego, Zambezi, Fatu Hiva, Samarkand, Iguazu, Kyoto og Titicaca har for mig en særlig magi. Som regel planlægger jeg selv rejserne, men får en rejsearrangør til at booke. Det kan f.eks. være C&C, Marco Polo, eller Nyhavn. Rejser i Europa booker jeg selv på nettet. Jeg rejser sammen med venner, familie eller alene og deltager helst ikke i grupperejser. Har dog for nylig været på nogle enestående gode rejser med Kipling Travel til Indien, Nepal og Usbekistan. Hvis det er muligt, kaster jeg mig gerne ud i gastronomiske eksperimenter på rejserne.
Jeg har besøgt alle "Verdens 7 nye Vidundere" og 19 af de 21 steder, der var på valg. Selvom jeg har begrænsede midler til rådighed, vil jeg bestræbe mig på at opleve så mange af verdens forunderlige steder som muligt, så længe det er muligt. Dog højst 3 rejser om året, der skal være tid til planlægning og til at bearbejde de mange indtryk. Jeg har fotoalbums m.m. fra alle rejser. De sidste par år har jeg lavet fotobøger, der kombinere fotos med dagbog og scrapbog. Mit 60 års rejsejubilæum blev bl. a. fejret med mit sjette gensyn med Rom, hvortil den første rejse gik i 1957.


Rejsestatistik

6
76
12
71N
Nordkap, Norge
55S
Ushuaia, Argentina
4335
La Raya, Peru
12
1

Seneste landebesøg

Titel Beskrivelse Foto År Antal dage Land og territorie
postkort

Riga er perfekt til en byferie, med spændende arkitektur i mange stilarter.

2017 5
postkort

Gensyn med Rom, målet for min første rejse i 1957

2017 5
postkort

Fik langt om længe opfyldt en gammel drøm om at besøge Petra.

2017 1
postkort

Rundtur i bil med ophold i Glasgow, Isle of Skye, Inverness og Edinburgh.

2016 14
Postkort

Besøgte bl.a. Lofoten på vej til Nordkap

2016 14
Postkort

Panama Kanalen, Millennium Bridge forbinder de 2 kontinenter over kanalen ved Culebra Cut. Næste...

2016 2
Postkort

Cartagena, Columbia. Er en meget charmerende by. Columbia har potentiale til at blive en nye...

2015 1
Share this